Lezing zwerfafvalcoach

#zwerfie-tournee

Geplaatst door

Oosterhout – 14 oktober 2016 – Vijf groepen op één dag mogen toespreken, dan mag je wel spreken van een heuse zwerfie- tournee, toch? De Gemeente Oosterhout nodigde mij uit om gastlessen te geven over Plastic Soep voor bovenbouw basisschool kinderen en voor de 162 geregistreerde zappers (zwerfafval pakkers) die Oosterhout rijk is. Vrijdag 14 oktober organiseerde Peter de Kock met Bibi Schuurs een tournee langs twee basisscholen en een grand finale bij stichting BOCK in de Blikken.

Ontdekkingsrondje #zwerfie bij de Ontdekking
Ontdekkingsrondje #zwerfie bij de Ontdekking

De Ontdekking
Voordat ik een gastles begin, loop ik bij de bewuste locatie graag even een ontdekkingsrondje met mijn grijper en vuilniszak. Dan krijg je een goede indruk van de omgeving en het afval wat je er vindt. Een half uurtje rond basisschool de Ontdekking leverde een driekwart gevulde zak op met de voor een snoeproute kenmerkende verpakkingen.

Leerling bekijkt pot met micro plastic uit de oceaan
Leerling bekijkt pot met micro plastic uit de oceaan

Improviseren

Bij BS de Ontdekking zou ik drie groepen langs gaan, om er een kwartier te praten over zwerfafval en #zwerfie. Een korte powerpoint had ik op een usb stick meegenomen. De computer van de juf herkende deze alleen niet en deze besloot ter plekke om de computer te her-installeren. Even uit het veld geslagen moest ik maar improviseren. Ik kon mijzelf gelukkig herpakken. Jammer, maar zo loopt het dan. Gelukkig ging het bij de andere twee groepen wel goed, hoewel het NOS filmpje over #zwerfie niet wilde starten.
Duo donatie bij zwerfie opvanghuis Oosterhout
Duo donatie bij zwerfie opvanghuis Oosterhout

De Huiskamer

Voor de lunch zijn we naar Zuiderhout vertrokken. Bij het Oosterhoutse #zwerfie-opvanghuis heb ik met Peter nog een duo-donatie gedaan. De gastvrijheid van Oosterhout komt in Bakkerij-Lunchroom ‘De Huiskamer’ Vonk-Asmus tot een hoogtepunt. Met persoonlijke aandacht voor haar gasten smeert Elenoor een lekker broodje en zet ze een heerlijke bak koffie of thee.  Een aangename plek om te pauzeren met goed gezelschap.
Groep 8 stuift na afloop over het plein om spontaan #zwerfie te gaan rapen
Groep 8 stuift na afloop over het plein om spontaan #zwerfie te gaan rapen

Slotjes

Om 13.30 uur zouden 32 kinderen uit groep 8 van BS de Biëncorf naar activiteitencentrum Slotjes komen, voor een gastles van 45-60 minuten. Van de Huiskamer naar Slotjes is maar een kort ritje, maar tijd voor een ontdekkingsrondje #zwerfie was er niet meer. Snel hebben we de boel klaargezet. Nadat de juf de kinderen naar hun plaats had gewezen, kon ik meteen van start. Wat tof, als je dan merkt, dat kinderen al zoveel weten eigenlijk, slimme vragen stellen en heerlijk kunnen afdwalen van je onderwerp.
Na afloop stoven de kinderen naar buiten om spontaan de buitenplaats bij Slotjes op te gaan ruimen. Enthousiast stonden binnen een minuut, de eerste drie kinderen met een stukje zwerfafval in hun handen voor de ramen te roepen: “we hebben een #zwerfie!!!”. Heerlijk 🙂
Voorbereidingen treffen op de bodem van het bad
Voorbereidingen treffen op de bodem van het bad

Blik werpen

De grand finale van dit #zwerfie-tournee stond gepland in het oude zwembad de Blikken. Ter voorbereiding hebben Peter en ik er nog even een blik geworpen. Onder toeziend oog van Casper van Angelen van Stichting BOCK, stond alles al zo goed als gereed voor de lezing die avond. Bijzonder zeg, om in het oude bad waar je als kind nog gezwommen hebt, op de bodem te staan. Een inspirerende omgeving die multi-functioneel inzetbaar is.
Oosterhoutse vuilnisbakken
Oosterhoutse vuilnisbakken met puzzel

Ontspanning met inspanning

Ik zou die avond bij mijn vader een hapje eten en ter ontspanning nog even op de bank ploffen. Therapeutisch opruimen geeft mij eigenlijk de beste ontspanning. Bij de Kloosterdreef heb ik  eerst twee vuilniszakken gevuld met zwerfafval. De innerlijke mens gevoed door de natuur even op te ruimen. Heerlijk om te doen hoor, maar ik realiseer me dan wel, dat het eigenlijk te zot is voor woorden. Dat je in amper drie kwartier, langs één straat, twee zakken zwerfafval op kunt rapen. Een lesje over de gevolgen van zwerfafval aan de Oosterhouters kan in ieder geval geen kwaad ;-).
Uitzicht van het publiek
Uitzicht van het publiek

BOCK. in de Blikken – Pluk de dag, pluk een #zwerfie

Tijd voor de Grand Finale van deze dagtour. Als je dan toch een keer in de Blikken mag staan, dan kun je maar beter in de blikken gaan staan. De blikjes die ik in de drie weken daarvoor gevonden had, lagen dan ook breed over het podium verspreid. Drie zakken vol…iets wat mij nooit gelukt zou zijn, als er statiegeld op alle drankverpakkingen zou zitten.
Na een woord van welkom door Casper van Aggelen en een openingswoord door wethouder Mark Vissers kon ik van start. Wat een prachtige setting. Licht uit, spot aan. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik een paar stukken tekst vergeten ben om te vertellen, maar gezegend met een goed publiek kwam dat gelukkig nog ter sprake tijdens het vragenrondje achteraf.
Dat mensen na afloop dan complimenten uitdelen en je bedanken voor een inspirerende avond, dat deed me goed. Een bijzondere dag, met een bijzondere afsluiting. En dat Peter de Kock vervolgens afsluit met een samenvattend blog over deze dag, voelt als een warm compliment. Bedankt voor deze bijdrage Peter en bedankt voor je support de hele dag.

René Rövekamp in Oosterhout: de plastic soep begint op je stoep

De aanloop begon eigenlijk in het voorjaar al toen Bibi Schuurs, Hanneke Herders (beiden van de gemeente Oosterhout) en ik in Udenhout de try-out bijwoonden van de presentatie ‘ Het geheime recept tegen de plastic soep’. Na afloop waren we het er snel over eens: deze spreker willen we graag een keer naar Oosterhout halen.

Puzzel
Een tip voor het Oosterhouts bestuur. Het is mij een raadsel waarom Oosterhout haar vuilnisbakken voorzien heeft van een deksel met een rond en vierkant gat. Passanten die hun eigen rommel erin kwijt willen, kunnen het afval klein maken en dat is wellicht goed om het volume van het afval te verkleinen. Een ZAPPER wil dat afval van een ander wellicht oprapen, maar zo klein maken dat het in een van die gaten past, dat is voor de meeste vrijwillige zwerfafval pakkers een stap te ver.
Ik begreep dat Oosterhout ermee wil voorkomen, dat er huisvuil gestort wordt in de openbare prullenbakken. Deze puzzel deksels lijken mij geen goede oplossing. Je ziet prullenbakken met uitstekend afval, simpelweg omdat het niet door het gat past maar wat de toegang tot de nagenoeg lege zak in de bak blokkeert. Ook zag ik afval wat er niet in past, naast de bak liggen. Ik hoorde ZAPPERS die avond zeggen, dat de randen van die gaten bovendien scherp zijn. En je zomaar je hand kunt openhalen als je afval netjes wilt weggooien, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Mijn tip en verzoek aan Oosterhout: haal die platen weg. Maak het de ZAPPERS lekker makkelijk om hun verzamelde #zwerfie’s te doneren. Beter een iets te volle bak, dan de troep op de stoep.

Beste gemeente Oosterhout,  alle 162 ZAPPERS en nog niet geregistreerde zwerfafval pakkers, Peter de Kock en Bibi Schuurs, Mark Vissers, Casper van Angelen, stichting BOCK en alle belangstellenden.
Bedankt!
Opgeruimde groet,
René Rövekamp
Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *