Peuken challenge

Peukenpest (deel 2) #zwerfie-peuken-challenge

Geplaatst door

#zwerfie-peuken-challenge

Op 22 april 2016 heb ik mijzelf een #zwerfie-peuken-challenge opgelegd. Datgene wat ik al ruim twee jaar verkondig wilde ik bewijzen. Hoeveel peuken er lagen op de dag dat ik begon, weet ik niet. Dat er dagelijks ook kans bestaat dat er iets bij komt, dat staat buiten kijf. In het speeltuintje vlak bij mijn huis staat bij het bankje een lantaarnpaal. Aan de voet van die lichtmast is de grond ingeklonken, waardoor er een ‘natuurlijke’ asbak is ontstaan. Door iedere dag één peuk uit die asbak te verwijderen, zou het volgens de theorie van Klean mogelijk moeten zijn om het probleem op te lossen.

De eerste paar dagen zag je het verschil nog niet, maar al snel was het effect van één stukje per dag zichtbaar. Er volgde een koude en natte periode, waardoor de hangjongeren wegbleven. Het begon er langzaam maar zeker goed uit te zien en mijn vertrouwen in het kunnen bewijzen van de stelling van Peter Smith, groeide met de dag.

Wat niet weet…

Waarom mensen hun peuk op de grond laten vallen, zodra de laatste hijs van hun sigaret genomen is, komt volgens mij door het feit dat niemand zich realiseert waar het filter van gemaakt is. Misschien moeten ze op de sigarettenpakjes maar eens duidelijk vermelden, dat de filters gemaakt zijn van een polymeer, van plastic dus. Na gebruik moet je filters wegens opgehoopte gifstoffen uit de verbrande tabak, als chemisch afval beschouwen. Toch gooit men massaal sigarettenpeuken op de grond. Wellicht zegt een symbool van chemisch afval, meer dan duizend foto’s van aangetaste longen en tanden.

Miljoenen peuken per dag vallen er wereldwijd op de grond. Eén sigarettenpeuk is volgezogen met zoveel gifstoffen, dat het alle vissen in 8 liter water zou doen sterven. Reken voor de lol eens uit hoeveel liter grondwater vervuild wordt, van de peuken die je vindt op een schoolplein, speeltuin of winkelstraat. (Dan moet je ze daar natuurlijk wel eerst bij elkaar vegen, tellen en oprapen).

Het feit dat er een polymeer gebruikt is, om de sigarettenfilters te maken, betekent bovendien dat het nooit vergaat. Dit in tegenstelling van allerlei websites die beweren dat een peuk na een aantal jaren vergaan is. Een peuk zonder filters wellicht. Na verloop van tijd zie je de filters niet meer liggen, maar dat komt omdat de vezels van het filter makkelijk uit elkaar vallen. De losse vezels breken in steeds kleinere stukjes en zijn dan inderdaad met het blote oog niet meer te zien. Maar ja, we weten allemaal dat we juist ziek kunnen worden van die kleine dingen die je niet ziet. In dit geval van micro plastic.

Zwerfie peuken challenge
Klik op de afbeelding en bekijk alle 49 #zwerfie-peuken

Zo veranderlijk als het weer

Dan valt me ineens op, dat peuken na een paar regenachtige dagen al snel van uiterlijk veranderen. Het papier vergaat redelijk snel en het pluizige filter neemt zand op, waardoor je het bijna niet meer ziet liggen. De kraaien wroeten er volgens mij ook regelmatig in, want iedere dag zie ik een ander patroon en soms zien filters er rafelig uit. Het gebied rondom het bankje ligt overigens bezaaid met peuken, maar ik concentreer mij op de voet van de lantaarnpaal. Moeder Natuur lijkt gebruik te willen maken van mijn peuken-challenge. Een hevige regenbui spoelt een grote hoeveelheid peuken van het bankje naar de voet van de lichtmast. En ik was er bijna.

Vooral doorgaan…

Vol goede moed zet ik door en dan is het ineens zover. Even voel ik weer dat euforische, alsof ik het laatste stukje zwerfafval in de wereld opraap, net als toen in Schwerin.

Precies drie maanden deed ik over de #zwerfie-peuken-challenge. Onderbroken vanwege een weekendje weg en een vakantie van twee weken, maar na 49 dagen was het schoon. Dat één stukje per dag opruimen werkt, is bij deze bewezen.

#zwerfie peuken challenge

Kun je een hoop opruimen door elke dag één stukje op te rapen? Let’s try!

 

 

Deel dit

Eén reactie

 1. Wie ist es möglich?
  Mijn antwoord is: Es ist unmöglich.
  U heeft een optimistische kijk op alle troep.
  Te optimistisch.
  Het is een gebrek aan verantwoordlijkheid, die je mensen niet (meer) krijgt aangeleerd.
  Maar misschien legt u dat vrijdag 14 oktober uit als u In BOCK te Oosterhout bent. Daar zal ik ook zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *