#zwerfie guerrilla – actie tegen groeiende afvalberg langs de A58

Geplaatst door

Ik stond erbij en keek er niet alleen naar

Gisteren werd ik getipt, dat de Stadsimker uit Tilburg hulp kon gebruiken. Op Twitter liet Marcel weten dat blijkbaar niemand zich verantwoordelijk voelt voor de groeiende afvalberg op de parkeerplaatsen aan weerszijde van de A58, in beheer van hotelketen Van der Valk.

Rijkswaterstaat, de gemeente Gilze en Rijen en Van der Valk lijken naar elkaar te wijzen. Wanneer de wind het afval de snelweg op blaast, dan haalt Rijkswaterstaat dat weg, maar het parkeerterrein is verpacht aan de hotelketen.

Een paar (Re-)Tweets over het onderwerp en snel ging ik weer over tot de (drukke) orde van mijn werkdag. Tot zover mijn hulp die ik kon bieden. (Druk, druk, druk, je kent het wel)

Gisteren avond bedacht ik toevallig en spontaan om een dag vrij te nemen. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik bij mijn werkgever veel vrijheid heb, om dat te kunnen doen. Later vandaag bleek dat een handige zet. Vanmorgen vroeg mijn vriendin nog aan mij wat ik met mijn dag zou doen. “Ach, ik zie wel”, zei ik, “eerst maar een bakkie koffie, dan het huis stofzuigen en de vaatwasser leeg ruimen, dan zie ik wel verder”.

#zwerfie guerrilla

Tijdens de koffie bekeek ik mijn tijdlijn op Twitter en toen zag ik deze tweet van de Stadsimker. Nee, dat kan inderdaad niet gekker.

Beezzzz imkerij on Twitter

Het afval ligt er dus ‘uit protest’ #kannietgekker @zwerfinator @zwerfie @zwerfie013 @renerovekamp @Afvaladvocaat https://t.co/WXMqLF8mW5

Ik wist niet wat ik zag. Uit stil protest die rommel laten liggen?! Nou, daar zal ik eens luid protest tegen maken. Ik heb snel mijn huishoudelijke klusjes gedaan. Sorry, liefje, dat ik dat met de Franse slag gedaan heb, maar ik ga keihard in actie.

René Rövekamp on Twitter

@destadsimker @zwerfinator @zwerfie @zwerfie013 @Afvaladvocaat Ik ga kei hart in actie! Kom je ook rapen Niks stil protest😎 ff een paar rollen viilniszakken halen en dan rijd ik door naar gilze @HartvNL

Zo gezegd, zo gedaan en wat heerlijk dat Marcel en Dennis meteen kwamen helpen. Het Brabants Dagblad kreeg ook hier lucht van en deed er verslag van.

 

Imker uit Tilburg komt in actie tegen vuilnisbelt langs A58

Het was wel een smerig klusje. Ik sprak een Nederlandse chauffeur die ons een compliment kwam maken. We hadden al een paar flessen urine en een aantal zakken ontlasting opgeruimd. Deze chauffeur vertelde me dat veel Oost EU chauffeurs plassen in flessen en poepen in plastic zakken. Bah!

Nu mogen chauffeurs die afval dumpen op plekken waar het niet mag, van mij hard aangepakt worden. Maar om dat onverantwoorde gedrag te beantwoorden met een stil protest is geen oplossing. Ik beschouw dat eerder als medeplichtig gedrag aan een milieudelict.

Maar goed, na een uurtje buffelen in de stromende regen hadden we een van de ergste bergen met rommel verzameld. Marcel en Dennis moesten weer terug naar de bijen. Ik ben nog anderhalf uur verder gegaan. Ik ruimde nog een berm en een kleinere berg afval op. Het goede voorbeeld was nu wel gegeven, dacht ik moe maar voldaan.

Een hartstochtelijke oproep

Maar natuurlijk deed ik dit alles wel met een oprechte oproep aan de terrein beheerder om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Laat die rommel niet liggen, laat het niet de weg op en naar de plastic soep waaien.

 

Oproep aan Hotel van der Valk

Neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid, laat die troep niet uit stil protest op de parkeerplaatsen liggen. Dat waait anders de plastic soep in! #zwerfie voorbeeld doet volgen. Alsjeblieft, dankjewel

Dus beste directie van Hotel Van der Valk, u bent aan de beurt!

Alsjeblieft, dankjewel.

Gewoon doen!

BREKEND
updwate 29-6-2017; guerrilla heeft succes gehad, de troep is verwijderd! Lees hier verder.
En zo geschiedde…

Van der Valk ruimde diezelfde dag met een borstelwagen maar liefst 4 kuub zwerfafval op. Mede afkomstog overigens van sluikstort door vrachwagenchauffeurs en ander passanten.

Zo vertelde Nick van der Valk mij telefonisch, toen ik via email gevraagd had om een reactie.

Er was al enige tijd discussie met Rijkswaterstaat en de gemeente over verantwoordelijkheden. Iets waar de hotelketen geen afstand van neemt. “Al veertig jaar ruimen wij afval op, ook op plekken waar we die van Rijkswaterstaat zij. De laatste jaren loopt het gewoon uit de hand, maar nu zijn er weer goede afspraken gemaakt tussen ons en Rijkswaterstaat”, aldus Nick van der Valk. “Aanstaande donderdag hebben we een grote zuigwagen kunnen regelen, die alles komt opzuigen”.

Opzuigen van het probleem

Van der Valk liet 6-7-2017 de afvalbergen langs de A58 opzuigen. Eind goed, al goed. (Filmbeelden via Nick van der Valk, waarvoor dank!)

Eind goed, al goed

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *