Toen vroeger nog niet alles beter was

Toen vroeger nog niet alles beter was

Geplaatst door

image
Dat schreef mijn zwerfie-mattie in zijn tijdlijn op Facebook. Een hele reeks redenen volgde elkaar gekscherend en in rap tempo op, zoals wel vaker gebeurd in een draadje bij Dirk. “Toen zwerfie’s nog gemaakt waren van boombast en bladeren”, reageerde ik. Maar klopt dat eigenlijk wel?


imageVan nature laten we ons afval vallen als het geen nut meer voor ons heeft. Dat doen we al sinds ons prille bestaan. Klinkt gek he? Maar ook Ilse Meelberghs schreef daar al over in haar blog ‘Niemand in de natuur ruimt zijn eigen afval op’. Er een zooitje van maken blijkt puur natuurlijk.

Kijk nu eens naar mensen die ook vandaag de dag nog helemaal één zijn mket de natuur. Dergelijke natuurstammen laten ook overal waar ze gaan en staan hun afval achter. Toen ik ooit in Australië was, zag ik dat Aboriginals (waarvan een grote groep tegenwoordig alles uit verpakkingen zonder statiegeld nuttigt en eten uit alles wat in plastic verpakt is) nog steeds alles laten vallen..

Een gids vertelde mij dat Aboriginals vroeger alles met grondstoffen uit de natuur maakten. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld de bast van een specifieke Eucalyptusboom als een bord, die ze na de maaltijd zorgeloos van zich af lieten vallen. Eenmaal op de grond, dan composteerde het wel. Zoiets was in een vloek en een zucht opnieuw gemaakt in het geval je het weer nodig had en zo konden ze lekker licht reizen. Er was geen noodzaak om te consuminderen en Moeder Natuur wist wel raad met dat afval.

Kijk ik hier langs wegen en paden naar onze bermen, dan zijn we eigenlijk geen spat veranderd. Nog steeds laten we na gebruik de verpakkingen van ons afvallen om lekker licht te reizen en maken (lees: kopen) we de volgende dag gewoon een nieuwe. Lekker makkelijk.

Lekker licht reizen is een ding, maar tegenwoordig met een gewichtig verschil. Vroeger liet men dat van zich afvallen omdat het geen nut meer voor ze had, maar het afval van tegenwoordig is kostbaar! Bijna al onze verpakkingen kunnen in meer of mindere mate gerecycled worden. Vandaag de dag gebruiken we blik, plastic en glas. Waardevolle materialen, gemaakt om de tand des tijd tot in lengte van jaren te weerstaan, maar we gaan daar niet slim mee om. Na enkele minuten consumeren gooien we die grondstoffen, dagelijks weer, achteloos van ons af. Maar hoe zou het zijn, als we de cirkel rond kunt maken.

Blikjes en flesjes,
folie en glas,
na intensief gebruik,
weer terug zoals het was.

Waarom ons afval niet door iedereen op haar waarde geschat wordt, dat begrijp ik eigenlijk wel. Hoewel?
We zeggen wel dat het geld op straat ligt, maar als het geen euro muntje of knisperend bankpapier is, lopen we er negerend langs. Vroeger als kind, toen alles nog beter was, is ons geleerd om het te negeren. Als kind die met grijpgrage handjes op straat van alles wil oppakken en onderzoeken, kreeg je te horen; “BA, vies!” (behalve als dat een gulden bleek te zijn).
Zullen we afspreken dat we voortaan zeggen; “recycle-BA-ar, goed zo”? Dan deponeren we het in de juiste afvalbak en wassen we thuis gewoon even onze handen.

Vroeger was alles niet beter. Toen lagen de parken na een zonnige dag ook al bezaaid met afval. En na de markt zoals in dit filmpje uit 1961, lagen de straten ook vol met papier. Dat was misschien afval wat moeder Aarde nog wel kon opruimen, maar het ziet er allerminst gezellig uit. En ook toen al speelde het gedoe met peuken.

En zo was er vroeger al, altijd wel wat…

image

Temp grass

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *