Tilburg oprnt twee zwerfie opvanghuizen

Tilburg opent twee #zwerfie-opvanghuizen

Geplaatst door

Dichtbij.nlOm dichterbij een zwerfafvalvrij Tilburg te komen, zijn in de gemeente Tilburg vrijdag maar liefst twee #zwerfie-opvanghuizen geopend.

Bron: Tilburg: Tilburg opent twee #zwerfie-opvanghuizen

Eerder deze week had Cuijk de primeur met het eerste #zwerfie-opvanghuis in Nederland. Marktstad Purmerend volgde gisteren al snel haar voorbeeld. Vandaag opende Tilburg, als derde gemeente, zowel op het Pieter Vreedeplein in het centrum als in winkelcentrum Eikenbosch in Berkel-Enschot een eigen #zwerfie-opvanghuis.

De #zwerfie-opvanghuizen moeten ervoor zorgen dat steeds minder afval op straat belandt en dat afgedankte flesjes, blikjes en andere soorten (snoep-)verpakkingen een waardiger einde krijgen en niet tot het einde der dagen op straat blijven zwerven of in de goot belanden.

Ludieke actie
De initiatiefnemers maken zich zorgen over de hoeveelheid afval dat op straat en in sloten ligt, dat uiteindelijk in zee en in de voedselketen belandt. Met deze ludieke actie hopen ze dat nóg meer mensen zich ervan bewust worden dat het belangrijk en heel gewoon is om afval in de prullenbak te gooien.

“Vuil trekt vuil aan en in een schone straat gooit men minder snel iets weg”. Daarbij verwijzen ze naar de “Broken Window Theory”: Een gebouw met een kapot raam dat niet hersteld wordt, zal snel meer kapotte ramen krijgen en tot meer verval van buurt en stad leiden. “Zwerfvuil is het gebroken ruitje van de duurzaamheid, als we al toestaan dat onze stad als een prullenbak gebruikt wordt, hoe kunnen we dan onze grotere problemen oplossen?”

#Zwerfie
Een #zwerfie is een foto van een stuk zwerfafval dat wordt opgeraapt en in de prullenbak wordt gegooid. Op social media wordt dit gebruikt door mensen die zwerfafval van straat rapen om te laten zien hoe makkelijk dit is en voor de bewustwording. Achterliggende filosofie is dat als slechts 25 procent van de mensen elke dag één stuk zwerfafval raapt, dat de wereld dan snel schoon is en dat het dan ook schoon blijft.

U bent van harte uitgenodigd om mee te helpen. Laat Tilburg iedere dag een klein stukje schoner achter, dan dat u haar aantrof. Samen maken we Tilburg zwerfafvalvrij.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *