Peukenpest - Prerow

Peukenpest (deel 1) Wie ist es möglich

Geplaatst door

Afkicken

Het bleek een ware detox vakantie, twee weken naar het Noorden van Duitsland. Ook op vakantie raap ik iedere dag ten minste één stukje zwerfafval. Ik maak er foto’s van en post deze met de hashtag #zwerfie op sociale media. Zonder wifi kan (wil) ik niets posten. Maar ik heb hier nagenoeg geen toegang tot wifi. De eerste dagen keek ik om de paar uur op mijn telefoon om te kijken of er wifi zou zijn, maar gelukkig verdween die drang al snel.

‘Wie is es möglich?’ 🙂

Op vakantie fietsen we graag. Mijn afvalgrijper hangt dan zoals altijd aan mijn stuur. Waar ik bij kan in het voorbij fietsen raap ik dan op, waarna mijn fietstas tijdelijk dienst doet als mobiel #zwerfie-opvanghuis. We fietsen door Schwerin, wat er ondanks de vele mensen die er winkelen en wandelen, maagdelijk schoon uitziet. Er gaat een serene rust vanuit. Bijzonder, dat het je opvalt wanneer er geen afval op straat te vinden is. Toch zie ik wat liggen en snel grijp ik naar dat ene lege sigarettenpakje. De afgelopen twee jaar verkondigde ik de filosofie van Klean bijna dagelijks; dat slechts 25% van de mensen iedere dag één stukje zwerfafval hoeft op te ruimen, zodat we de Aarde samen binnen drie dagen schoon kunnen maken. Ik heb me aldoor afgevraagd hoe het zou zijn, om te moeten zoeken naar dat laatste stukje. Ik hoop namelijk op de eer om dat ene laatste stukje te mogen oprapen. Hier in het Noord-Oosten van het Duitse rijk, krijg ik een klein beetje de indruk hoe dat moet zijn; euforisch!

Een paar dagen later fietsen we in de omgeving van Prerow, genietend van het weids uitzicht en de rietzangers die omhoog vliegen en hun mooiste lied laten horen. Mijn lieve vriendin moet er een beetje om lachen als ze mij zonder resultaat ziet zoeken naar een stukje zwerfafval. “Ha ha, je hebt niet veel te doen hier hè?”. Inderdaad…mijn zwerfafvalgrijper hangt doelloos aan mijn stuur. Het eilandje Darß is een heus afkickcentrum voor een aan sociale media verslaafde zwerfafvalraper.

Hoop

Het geeft ook enorm veel hoop. Het is dus heel goed mogelijk, dat mensen hun afval netjes meenemen en ergens in een vuilnisbak deponeren. Maar ‘wie ist es möglich’, vraag ik mij af. Het valt me op dat er hier bijna alleen Duitse collega toeristen rondlopen en fietsen. Zou het dan zo echt een simpele kwestie van mentaliteit zijn? Zoals ik het Duitse volk heb leren kennen, zijn ze ‘pünktlich’, ‘ordentlich’ en ‘organisiert’. De mensen hebben nog respect voor de regels. Zo negeren wij in Nederland over het algemeen de borden op het strand om honden te weren, maar hier hoorde ik een vrouw netjes vragen aan de kustwacht waar zij met haar trouwe viervoeter het hagelwitte strand wel mocht betreden.

Peukenpest

500 meter verderop blijkt er een hondenstrand te zijn, dus hebben we het goede voorbeeld van die mevrouw netjes opgevolgd. Eenmaal op het strand viel mijn getrainde zwerfafvaloog meteen op, dat ook hier opvallend weinig afval op het strand ligt, maar her en der liggen ook hier toch wat sigarettenfilters. Met name langs de branding ligt er teveel, sommigen inmiddels ontdaan van het papieren omhulsel, maar de van plastic vervaardigde sigarettenfilters liggen in alle maten voor het oprapen. Waar de Duitsers blijkbaar ook nog geen vat op hebben is de peukenpest. Vermoedelijk, maar deze opvatting baseer ik slechts op eigen waarneming en is derhalve niet wetenschappelijk onderbouwd, wordt er in Duitsland meer gerookt dan in Nederland. Al met al valt het dan eigenlijk nog mee, want in Nederland zie ik overal waar ik kom nóg veel meer peuken liggen. Zoals ik vroeger als kind langs de waterlijn in Cadzand bad naar haaientanden liep te zoeken, ga ik hier op zoek naar de restanten van sigaretten.

Normaal

Wanneer we boodschappen gaan doen, blijft een van ons beide altijd bij de fietsen en de hondjes. Bij een bakkertje, staat groepje jongeren te roken en te praten. Ze hebben er een broodje en drankje bij, zo te zien een gezellig samenzijn. Zo ‘ordentlich’ als ik van ze mag verwachten verdwijnen lege blikjes en servetten netjes in een vuilnisbak. Maar na het inhaleren van een laatste hijs aan hun sigaret, werpen de jongeren één voor één hun peuk op de grond, om het vervolgens met een draaiende voetbeweging te doven.

‘Wie ist es möglich’, dat in een land waar opruimen heel normaal is, het ook nog zo normaal is om je peuk wel op straat en het strand achter te laten? Als je het mij vraagt, komt dat, omdat bijna niemand zich realiseert waar zo’n filter van gemaakt is. Net zoals een klokhuis van een appel vaak “voor de vogels” in een berm gegooid wordt, zo gooien rokers massaal peuken weg, zonder zich te realiseren dat zij zelf die rare “vogels” zijn. Vroeg of laat komen die filters in onze voedselketen terecht en belanden ooit een keer op je bord.

Als je zo dan langs de waterkant van de Plastic Soep die we de Oostzee noemen, de ene peuk na de andere opraapt, dan verdwijnt helaas dat euforische gevoel weer. Nee, ook in Duitsland is het afvalgedrag nog niet 100% op orde. Maar dan realiseer ik mij, dat er buiten die peuken, een verdwaalde bierdop en een ballon aan een lint bijna geen ander plastic afval te vinden is en daar word ik dan toch wel heel vrolijk van! En gelukkig is het oprapen van zwerfafval inderdaad verslavend, maar een gezondere verslaving bestaat er volgens mij niet. De enige manier om ervan af te kicken is een verblijf in volledige afwezigheid van zwerfafval. Tot het zover is, raap ik iedere dag ten minste één stukje op…meestal meer, want goed voorbeeld doet volgen 🙂

Peukenpest - kippe

Met één stukje per dag, ist es möglich;
“Deutschland das erste Land, Müll- und Kippenfrei.”

Frau Merkel, zou u ook het goede voorbeeld willen geven door elke dag één peuk van de straat op te rapen? Bij voorkeur wanneer er een camera op u gericht is en doe dat dan vrolijk en nonchalant, ‘Ich bitte dich’.

 

Deel dit

3 reacties

  1. Dat filters gemaakt zijn van plastic, heb ik mij nooit gerealiseerd. Ik ga mijn collega’s op het werk daar eens op attenderen. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *