Ik ben een trotse zeikerd

Ik ben een trotse zeikerd

Geplaatst door

Als de argumenten op zijn, begint het kwalificeren en schelden.
Toch werd ik zonder enige interesse in mijn argumenten in een hokje geplaatst: ik ben een zeikerd.

Onlangs twitterde ik:

René Rövekamp on Twitter

Het afsteken van #vuurwerk is nu alweer begonnen, @RNewt en @wa_BerkelEnsch kunnen weer aan de slag in @BerkelEnschot @gemeentetilburg

Prompt kreeg ik een reactie van een hokjesgeest die luidt: “zeikendNederland.nl/jijbentereenvan”. Goed, dat mag hij vinden, natuurlijk. Zo werkt de vrijheid van meningsuiting. Gelukkig mag ik dan ook mijn mening uiten.

Maar ja, ergens heeft deze hokjesgeest nog gelijk ook. Al jaren zeik ik over vuurwerk. Niet alleen vanwege de overlast door geknal. Ook vanwege het feit dat er lui zijn, die zich geroepen voelen om het in november al af te steken. Zo illegaal als maar kan, gezien het feit dat het alleen op 31 december en 1 januari afgestoken mag worden en nog op bepaalde tijden ook. Hoe de grondstoffen voor vuurwerk gedolven worden en hoe vuurwerk geproduceerd, verhandeld en opgeslagen wordt daar zwijg ik meestal over, hoewel ik daar ook wat van vind.

Ik zeik natuurlijk het hardst om de schade die vuurwerk veroorzaakt. Niet alleen vanwege materiële schade, of lichaamsdelen die beschadigd raken. Ook niet alleen vanwege de dieren die er bang voor zijn en erdoor van slag raken. Het gaat mij met name om het achteloos de lucht in schieten van plastic, karton en zware metalen, niet wetende waar het ooit terecht komt. Over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk, daar denkt volgens mij geen enkele vuurwerkafstekend persoon over na.

3000.000 kilo* afval door vuurwerk, waarschijnlijk exclusief verhoogde concentraties fijnstof, aldus een oud onderzoek. Waarschijnlijk is dat heden ten dagen nog een groter probleem. Ik raap in ieder geval vele maanden na 1 januari nog steeds vuurwerk #zwerfie’s. Net nu ze zeldzaam worden, begint de aanwas van nieuw vuurwerk afval weer.

Toen ik deze week in een gastles op BS Athena onderwijs in Drunen sprak over de gevolgen van ballonnen oplaten, zei een kind uit groep 6 enigzins verschrikt, dat hij ook wel eens een ballon had opgelaten: “Maar niemand had mij verteld wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Ik zal het nooit meer doen“.

En daar zit precies de kern van dit betoog. Je hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn. Je mag van mij vinden dat je alles maar moet kunnen. Ik vind ook, dat het iedereen vrij is om zelf te beslissen wat men doet. Daar zouden we geen regels voor nodig hebben, maar die zijn er nu eenmaal en die leef ik sowieso na.

Dus, als je het niet eens bent met mij, gooi dan je kont maar tegen de krib. Ik blijf met de wind mee zeiken. Als je begrijpt wat mij beweegt en als je weet wat er gebeurd als je doet wat je doet, dan doe je misschien wel anders. Dan maak je waarschijnlijk andere beslissingen en die maak je dan lekker zelf.

Zo lang niet iedereen de vuurwerk regels naleeft, of uit eigen beweging de verstandige beslissing neemt, blijf ik trots zeiken. Ik maak misschien wel een speciale pagina aan “vervuilendNederland/jijbentereenvan.nl”

*Bron: Staakt het vuren

Deel dit

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *