Stop plastic confetti

Confetti petitie

Verbod op verkoop van plastic confetti

Plastic confetti vergaat niet en is niet of nauwelijks op te rapen. Maanden na vieringen zoals oud & nieuw en carnaval kom je de kleine snippers nog tegen. De schade aan het milieu is voor de generaties na ons. Moeder natuur weet wel raad met papier, maar dat plastic moeten  we maar niet meer doen.

Dat de met partypoppers, kanonnen of handmatig verspreidde plastic confetti maanden na de festiviteit nog op straat terug te vinden is. Dat weten alle vrijwillige zwerfafvalrapers. De kleine plastic snippers blijven voor altijd in het milieu achter en maken eenmaal in het water deel uit van de ‘plastic soep’. Dat je geen zwerfafval mag veroorzaken, dat weet iedereen eigenlijk wel. Maar toch bedenkt niet iedereen dat het strooien met plastic confetti een kleine milieuramp is. Duizenden plastic confetti snippers eindigen toch, elk jaar wéér, in de natuur.

Plastic confetti, daar vind ik wat van

Ik heb een keer een grasveldje van ca. 30×30 cm2 opgeruimd met een pincet. Daar was ik een half uur mee bezig. Op zich lekker mindfull, maar zottewerk natuurlijk. Het was een plek van tenminste 2 m2 waar een paar weken na carnaval nog veel lag. Een symbolische opruimactie.

Een paar maanden later zag je er niets meer van. Het gras was gaan groeien. De gemeente had een aantal keer gemaaid. De regen heeft een gedeelte weg gespoeld of de opgespatte modder heeft de snippers afgedekt. En wat je niet ziet…dat is er natuurlijk niet…(?!).

#zwerfie – Plastic confetti

Plastic confetti, daar vind ik wat van🎉 teken ook de petitie https://petities.nl/petitions/verbod-op-verkoop-van-plastic-confetti?locale=nl

Verbod

Eigenlijk ben ik geen voorstander om dingen te verbieden, maar voor plastic confetti maak ik graag een uitzondering. Er immers zijn voldoende biologisch afbreekbare alternatieven, zoals papier en rijst, om vrolijk te kunnen strooien bij vieringen zoals oud & nieuw, bruiloften, carnaval en verjaardagen. Op partypoppers staat misschien dat het product alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis. Maar ook daar is een milieuvriendelijk alternatief net zo gezellig. Geen plastic doet hier dus geen afbreuk aan de #poweroffun.

Belofte

Ik hoop dat ik hier een lijst mag publiceren van alle leveranciers en fabrikanten van plastic confetti, partypopper en confetti shooters, die beloven om geen plastic meer te gebruiken in onze confetti.

Alternatieven

Petitie

Hou je ook van de natuur of gewoon van een schone straat? Eet je ook liever geen plastic en gun je generaties na ons ook een mooie planeet? Wat voor reden dan ook, alsjeblieft, teken de petitie. Dan vragen we de minister samen om de verkoop van plastic confetti te verbieden.

Teken de petitie

Bedankt en opgeruimde groet!

Deel dit