Carnafvalsvegen – een nieuwe Brabantse carnavalstraditie

Geplaatst door

Carnafvalsvegen, duurzaam, gezond en gezellig. #zwerfie á la carnaval.

 

26 februari 2017

De allereerste editie van het Carnavalsvegen.

We vatte d’r intje!

Het carnafvalsvegen kent een korte voorgeschiedenis. Maar ja, het is dan ook een gloednieuwe traditie. Overigens eentje die niet lang hoeft te bestaan, als je begrijpt wat ik bedoel.

Sinds een paar jaar ruim ik de dag na de carnavalsoptocht in het Knollevretersgat een stukje van het dorp op. Na de optocht blijven de meeste feestgangers hangen bij Boerderij Denissen, het eindpunt van de route. Daar concentreert zich na de optocht ook het meeste zwerfafval.

2015

In 2015 beleefde ik carnaval voor het eerst in Berkel-Enschot. Ik schrok mij een hoedje toen ik die bewuste zondagochtend, op mijn dagelijkse ochtend rondje om de boerderij, met de hond de hoek om kwam…

De hele speelweide aan de Generaal Eisenhowerlaan lag bezaaid met plastic bekers, kartonnen draagtrays, kruiken, slingers, confetti, speelgoed, blikjes en flessen. De plastic bekers die ik al opgeraapt had voordat ik de hoek om kwam, liet ik uit stomme verbazing spontaan en volledig uit het veld geslagen weer op de grond vallen.

Ingezonden brief door dhr. Braat – Brabants Dagblad – 11 februari 2015

Ik ben huiswaarts gegaan, heb er een stoffer en blik gehaald en ben symbolisch maar begonnen met opruimen. Iemand uit de buurt zag mij foto’s maken. We spraken even met elkaar en later ontdekte ik, dat deze man een ingezonden brief naar het Brabants Dagblad gestuurd had. Een brief die onze gezamenlijke verbazing over het zwerfafval tafereel beschreef.

Brabants dagblad – 18 februari 2015

Ik vulde die zondag twee of drie vuilniszakken. Je zag het verschil eigenlijk niet, maar het begin was gemaakt. Het goede voorbeeld was gegeven. Demonstratief liet ik twee gevulde, gele vuilniszakken met afval staan, middenin het plantsoen, tussen al dat carnafval.

Pas die woensdag daarna heeft de Diamantgroep met bladblazers het carnafvalsvegen afgemaakt. Ogenschijnlijk was het schoon, maar tussen het gras zag mijn geoefend #zwerfie-oog nog veel ongewenst plastic. “Dit moet voortaan anders”, dacht ik.

Een journalist beantwoorde de ingezonden brief van dhr. Braat een week later met een groot artikel. Ik was blij met de aandacht die er voor de problematiek ontstond. Trots op de positieve reacties die het losmaakte.

2016

Bijna een jaar later zat ik met Vincent van Rijsewijk (SOK stichting openbaar karnaval) en Marc van Akkeren (Gemeente Tilburg – Tilburg Knapt Op) aan tafel. We bogen ons over de vraag: “Wat kunnen we doen, om het carnafval terug te dringen, zonder afbreuk te doen aan het plezier?”.

  • We besloten om het BAT te vragen om langs de route afvalbakken te plaatsen. Een relatief kleine kostenpost die werd gesponsord door de Gemeente Tilburg.
  • Het SOK legde met bepaling 8.11 een verbod op plastic confetti op.  Zelf vervingen zij de hele voorraad confetti van de carnavalswagen voor de Prins en de Raad van Elluf. Gewoon, omdat ze er nooit bij stil gestaan hadden dat papieren confetti net zo leuk is en plastic de domste keuze. Simpel maar effectief.

Die kleine acties leverde 60-70% minder troep op straat op. En de Gemeente ruimde dat op zondag meteen op. Zo kon er niets wegwaaien, zoals het in 2015 wel deed.

Goed voorbeeld, doet volgen

Een collega van mij woont ook in het dorp. Zij vertelde mij, dat ze bij haar eerste beker bier aan mij en het artikel in de Nieuwe Schakel had gedacht. Ze maakte met haar carnavalsvrienden de afspraak om de lege bekers op te stapelen en zo plantte zij, bij wijze van goed voorbeeld, haar eerste lege beker in een struik. De hele gezellige middag, groeide de stapel gestaag. Aan het eind van de middag, toen zij hun zakken vol hadden, heeft ze het torentje bekers in een van de containers gegooid.

Carnaval Knollevretersgat 2016
Carnafval Knollevretersgat 2015-2016

De kleine moeite die we genomen hebben, had toch erg veel impact. Veel feestgangers hebben met evenveel plezier in het feest, hun kleine beetje bijgedragen. Een wereld van verschil, maar het kan natuurlijk altijd beter. Want ook in 2016 raapte ik van een klein stukje plantsoen eigenlijk nog veel te veel afval op. Toen heb ik mijn best gedaan om dat plantsoen helemaal te ruimen. Na vijf zakken hield ik het voor gezien, maar een mevrouw uit de wijk liet mij weten dat zij met haar kleinkinderen die middag ook een stukje zou carnafvalsvegen. En zo moet het, natuurlijk! Samen moet het veldje helemaal schoon te maken zijn…

We vatte d’r intje

Ik was supertrots, dat mijn carnavalscredo in 2016 op Twitter ‘#zwerfie – we vatte d’r intje’, door het SOK werd gekozen tot motto voor het carnaval van 2017. Daar moest ik natuurlijk ook iets mee gaan doen…

2017

Zo hebben Marc, Vincent en ik een paar weken geleden weer gekeken wat we dit jaar kunnen doen. Met het thema draagt het SOK immers uit, dat zij er ook een schoon feestje van willen maken. Ook het komend carnaval mogen maatregelen geen afbreuk doen aan de feestvreugde.

Wederom sponsort de Gemeente de afvalbakken langs de route. Een mooi gebaar en SOK weet dat zij die koste ooit zelf in hun budget moeten opnemen.

Wederom plaatsen we een artikel in de Nieuwe Schakel. Dit jaar wensen we een nóg schóóner fistje.

En dit jaar luid ik dus een nieuwe traditie in: carnafvalsvegen.
De afgelopen twee jaar heb ik alléén een paar zakken met afval gevuld, maar samen opruimen is gezelliger en meepesaant vatte we d’r intje!

Komt allen!

We verwachten speciale deelnemers.

Uit 'De Nieuwe Schakel van 22-2-2017
Uit ‘De Nieuwe Schakel van 22-2-2017

 

Deel dit

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *