Carnafval

Carnafval langs de Groenstraat

Geplaatst door

UDENHOUT – Langs de Groenstraat tussen Udenhout en Biezenmortel is vrijdag tijdens een wandeling van drie kilometer 15,9 kilo zwerfafval opgeruimd. Na de carnaval moet er al een keer zijn opgeruimd, want tijdens een fietstochtje vlak voor de feestdagen lag er erg veel blik in de berm.

Bron: Tilburg Dichtbij Udenhout: Carnafval 

Twee weken na de carnaval liggen er weer veel lege blikken, flesjes, McDonalds-, sigaretten- en snoepverpakkingen. Met name bij de bushalte ter hoogte van café ’t Gommelen in Biezenmortel liggen er erg veel plastic/aluminium confettisnippers. Lastig om op te ruimen, maar een groot gedeelte is nu van de weg.

De carnavallers die in de bekende feestwagens zijn rondgereden hebben her en der veel plastic bekers achtergelaten langs de Groenstraat. Dat wat we niet opruimen wordt bij een eerste de beste maaibeurt fijn gemaakt. Een gedeelte waait de weilanden in, waar een onoplettende koe het wellicht opeet, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Het meeste carnafval is wellicht nu opgeruimd, maar een klein beetje, zal via de afwateringskanalen terecht komen in zee. Zo verdwijnt wereldwijd ca. 13.500 kilo plastic afval in zee; de plastic soep. In de oceanen komt het terecht in onze voedselketen. Microplastics worden al gegeten door plankton, koralen, vissen en vogels. Dieren verstikken en verstrikken in de afvalberg die wij produceren.

Dat er vandaag tussen Udenhout en Biezenmortel slechts 15,9 kilo afval opgeruimd is, lijkt wellicht een druppel op een gloeiende plaat, maar daarom juist zo belangrijk. De oceaan bestaat ook maar uit een veelvoud van druppels. Er lag slechts één bierflesje met statiegeld tussen deze afvalberg. Dat bewijst maar weer, dat dit systeem helemaal zo gek niet is. En dan te bedenken dat Mansfeld dit wil afschaffen!

Als schrijver van dit stukje, wil ik u attenderen op het zwerfvuil op straat, in de bermen langs fietspaden, in het bos, de Natuurgebieden om ons heen, langs snelwegen en daar waar u nog meer voorbij komt. Ik wil u vragen om niet alleen goed te kijken, ik wil u leren zien. Er ligt veel, steeds meer ook. Maar het goede nieuws is, dat u er iets aan kunt doen, door bijna niets te doen!

Ruim iedere dag één stukje zwerfvuil op. Als 25% van Nederland dit zou doen, dan is het over drie dagen schoon. “Begin de dag met een #zwerfie (*), begin de dag met een lach. Want wie opruimt in de morgen, die lacht de hele dag!”

De kraan moet dicht.
Uiteraard, zonder de kraan dicht te draaien heeft het weinig zin om te dweilen. Daarom is het ook belangrijk om elkaar te blijven wijzen op de troep die we maken en ideeën te delen om zwerfvuil te voorkomen. Educatie op scholen en elkaar erop aan te spreken als we zien dat iemand ‘per ongeluk’ iets op straat gooit.

(*) een zwerfie is een stukje zwerfafval wat je opruimt, fotografeert en op social media zet om te laten zien dat opruimen heel gewoon en noodzakelijk is. Neem voor meer informatie een kijkje op www.stichtingklean.nl

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *